Simptomi i liječenje koksartroze zgloba kuka

Koksartroza zgloba kuka je kronični patološki proces u kojem se zbog poremećenih metaboličkih procesa mijenja integralna struktura tkiva zgloba. Sa koksartrozom, šta se dešava u telu? Za koksartrozu zgloba kuka karakteristični su procesi distrofije, degeneracije, koji pogađaju ljude srednje i starije dobi.

O čemu se radi

Za artrozu sakrokokcigealnog tipa artikulacije karakterističan je dug tok, teško je odmah dijagnosticirati promjene koksartroze. Šta je koksartroza? Patološki procesi, čak i na osnovu naziva patologije (koksartroza), u početku zahvataju hrskavicu, a napredovanjem ove bolesti zglobova kuka destruktivne promjene zahvataju koštane zglobne strukture.

artroza zgloba kuka

Artroza kuka narušava funkciju zglobova, u poređenju sa drugim patološkim procesima, češće se uočava deformirajući osteoartritis zgloba kuka (tzv. koksartroza), u pravilu se manifestira nakon četrdesete godine života. Bolesti zgloba kuka kod žena su rjeđe od bolesti zgloba kuka kod muškaraca.

O razlozima

Kod koksartroze, uzroci su različitog porijekla, češće se manifestiraju sljedeće:

 • Poremećaj protoka krvi u području zahvaćenog zglobnog tkiva. Zbog različitih uzroka dolazi do kvara vaskularnog sistema, pogoršava se protok kroz venske žile, a krv ne teče dobro u arterijska vaskularna tkiva. Sve ove promjene koje se javljaju kod ove bolesti dovode do nakupljanja organskih spojeva karakterističnih za metabolizam. Takva enzimska jedinjenja imaju destruktivni učinak na hrskavično tkivo.
 • Traumatizacija. Najčešći uzroci koksartroze zgloba kuka su dugotrajne lakše i neprimjetne ozljede koje se stanjuju, oštećuju hrskavično tkivo i formiraju posttraumatsku koksartrozu.
 • Displastična koksartroza zgloba kuka može nastati zbog prevelikog preopterećenja zglobova. Razvijaju se procesi degeneracije, zglobno tkivo se deformiše usled teškog fizičkog rada.
 • Bolest se može manifestirati zbog prekomjerne težine pacijenta. Zglobovi su preopterećeni, što uzrokuje upalu, a u budućnosti prijeti deformacijom.
 • Uz pogoršanu nasljednost, manifestira se i deformirajuća artroza zgloba kuka. Sama bolest ne prolazi nasljednom linijom, mogu se prenijeti specifična svojstva i sastav struktura hrskavice i kostiju. Mnoge okolnosti kod koksartroze zgloba kuka, zajedno sa ovim uzrokom, imaju veći uticaj od ostalih faktora.
 • Endokrine disfunkcije. Često mijenjana koncentracija hormonskih spojeva utječe na metaboličke procese, što dovodi do upalnih promjena u zglobovima, razvija se deformirajuća koksartroza.
 • Osoba ne voli da pokazuje fizičku aktivnost, lijena je, stoga se razvija DOA zgloba kuka, sakralna osteohondroza.
 • Drugi patološki procesi (nekrotične promjene u glavi femura, teške infektivne patologije). Ako se poduzmu nestručne medicinske mjere, tada će mnoge patologije dovesti do činjenice da će pacijent razviti i deformirajući osteoartritis zgloba kuka u obliku kompliciranog stanja.
 • Nasljedne patološke promjene (displazija, kongenitalna dislokacija kuka) doprinose ispoljavanju DOA zgloba kuka.

Zbog toga dolazi do ovog patološkog procesa.

O simptomima

Simptomi koksartroze zgloba kuka karakteriziraju neznatna razlika u različitim fazama formiranja patološkog procesa. Ali postoje znakovi artroze zgloba kuka, koji određuju početnu fazu koksartroze.

Ako se identificiraju na vrijeme, tada će liječenje koksartroze biti uspješnije.

Ali često pacijenti sa zahvaćenim tipom zgloba kuka i simptomima bolesti dolaze kod liječnika u kasnijim fazama razvoja znakova koksartroze, što uvelike smanjuje šanse za uspješno liječenje koksartroze.

Opći simptomi uključuju sljedeće manifestacije:

 • Jaka bol je glavni simptom bolesti kuka. U početnoj fazi bol se manifestuje tokom motoričke aktivnosti čovjeka. Sa progresijom destrukcije zgloba kuka, simptomi boli se javljaju stalno, a osoba osjeća i bolne bolove u križnoj kosti.
 • Kod artroze zgloba kuka, ostali simptomi su izraženi činjenicom da je pacijent ograničen u pokretu, sputan je. U početnim fazama koksartroze, ovi simptomi se mogu uočiti nakon buđenja pacijenta ili nakon teškog fizičkog rada.
 • Promjene u dužini donjih udova. Kada su ovi simptomi prisutni, zglob kuka je zahvaćen duže vrijeme, praćen je deformacijskim promjenama koje zahvataju područje karlice.
 • Atrofične promjene su teške manifestacije karakteristične za ovu patologiju. Početnu fazu karakterizira blaga slabost mišića.
 • Bolesnik je hrom, drugačije hoda, što ukazuje na deformacijske promjene koštanih struktura.
 • U zglobnim tkivima snažno škripa, što signalizira patološke promjene.

O stepenu patologije

Koksartroza ima 4 stepena razvoja:

 • Početnu fazu karakterizira blagi tok patološkog procesa. Pacijent dugo ne sumnja da ima koksartrozne promjene. Stoga, ako se koksartroza ne liječi na vrijeme, patologija će napredovati. U ovoj fazi, patologija može povremeno boljeti i cviliti u oštećenom zglobnom tkivu nakon dugog fizičkog preopterećenja. Proces može biti jednostran ili dvostran. Pacijent može šepati, mišići su u hipertonusu, otporni su na deformacije. Bol nestaje u trenutku kada osoba prestane da se fizički preopterećuje, bolovi se pojavljuju periodično. Osteohondroza sakralnog odjela se ponekad može pogoršati. Rendgen će pokazati da je zglobni prostor blago sužen.
 • U sljedećoj fazi progresije patologije, zglobno tkivo, koje se postupno urušava, prolazi kroz značajne destruktivne promjene. Simptomi se pojačavaju, bol zrači u predjelu kuka, može biti ispod stidne simfize, u kolenu. Kod pacijenata sa problemima zgloba kuka može se pogoršati i osteohondroza. Bol se ne javlja samo nakon fizičkog rada, već se opaža iu mirnom stanju. Ako se terapijske mjere ne poduzmu, tada će pacijent pokazati šepajući hod, kralježnica će biti preopterećena. Simptomi osteohondroze su bol, ukočenost kičmenog stuba ujutro. Ekstenzor, abduktor femoralna miofibera oslabe. Sakralna osteohondroza napreduje.
 • U trećem stupnju patološkog procesa, hrskavično tkivo je gotovo potpuno uništeno. Rendgen će pokazati prazninu u zglobu u obliku konca. Zglob će biti ozbiljno deformisan. Sakralna osteohondroza uvijek će biti pogoršana. Pacijent neće moći bez lijekova protiv bolova. Bez naglaska na štapu, pacijent se neće moći kretati. U oštećenom zglobnom tkivu nastaju edematozne i atrofične promjene.
 • U posljednjoj fazi patologije nemoguće je izliječiti koksartrozu bez kirurških metoda. Koštane strukture zglobnog tkiva u području kuka su potpuno srasle, bol je konstantan, uočavaju se jake edematozne promjene, pogoršava se i osteohondroza sakralne regije.

O dijagnostici

Kako bi liječenje osteohondroze zgloba kuka bilo ispravno, potrebno je konzultirati liječnika koji liječi koksartrozu zgloba kuka. On će zakazati termin za prolazak dijagnostičkih mjera. Dijagnoza koksartroze je:

 • Prikupljajući podatke iz anamneze, anamnezu popunjava ljekar, uzima u obzir sve simptome. Takođe se ispostavlja prisustvo ili odsustvo opterećene nasljednosti, traumatskog utjecaja. Liječnik pregleda problematično područje, provodi niz funkcionalnih testova.
 • Radi se opći i biohemijski test krvi. Ako se brzina taloženja eritrocita poveća za više od 29-31 mm/h, tada dolazi do upale. Biohemija krvi će pokazati markerske indikatore upalnog procesa (tip C-reaktivnog proteina, globulin, imunoglobulinska jedinjenja, seroglikoidi). Ova studija će pomoći da se ova patologija razlikuje od drugih patoloških procesa.
 • Koristi se rendgenski pregled koji će pokazati izrasline osteofita, koliko je uska zglobna šupljina, kako hrskavična tkiva okoštavaju i zbijenost koštanih struktura ispod hrskavičnog tkiva. Ali strukture mekog tkiva ne mogu se otkriti pomoću rendgenskih zraka.
 • Koriste se kompjuterizovana i magnetna tomografija. Ovim metodama možete vidjeti koliko su zahvaćene zglobne strukture određenog područja i obližnja tkiva, a možete saznati i korijenske uzroke koji su izazvali patološki proces.

O liječenju

Kako liječiti koksartrozu zgloba kuka, koji doktor liječi koksartrozu, kako liječiti? U liječenju deformirajuće artroze zgloba kuka koriste se lijekovi ili kirurške metode. Ako pacijent ima artrozu sakroilijakalnih zglobova, liječenje će biti dugo, sastoji se od nekoliko faza, simptomi i liječenje su međusobno zavisni.

Efikasno liječenje osteoartritisa zgloba kuka je u najkraćem mogućem roku za terapijske mjere od trenutka kada je ova dijagnoza postavljena. Ukoliko pacijent ima uznapredovalu koksartrozu, liječenje treba da provodi ljekar iz oblasti ortopedije.

Ali kada pacijent posumnja da zglob kuka ima artrozu, jer je nakon što je pretrčao 8-9 km i osjetio bol u ingvinalnoj zoni, tada se u tom slučaju treba obratiti specijalistu koji liječi reumatske promjene. Evo koji doktor liječi artrozu zgloba kuka, a ko ove patološke procese.

O drogama

Kod koksartroze zgloba kuka, liječenje lijekovima je usmjereno na:

 • Uklanjanje bola.
 • Obnavljanje trofizma tkiva.
 • Aktiviranje procesa regeneracije.
 • Poboljšan protok krvi.
 • Smanjenje pritiska na oštećena područja.
 • Povećanje veličine zglobnog prostora.

Kako liječiti tipove zglobova kuka, kako ublažiti bol? Liječenje artroze zgloba kuka provodi se lijekovima:

 • Nesteroidni lijekovi koji ublažavaju upalni proces. Primijeniti injekcije, tablete. Oni ublažavaju bol.
 • Hondroprotektivni agensi. Koriste injekcije. Ovi lijekovi osiguravaju ishranu zahvaćenim strukturama tkiva, zaustavljaju destruktivne procese, zglob će normalno funkcionirati.
 • Mišićni relaksanti. Ova sredstva će ublažiti spazam mišića, poboljšati mikrocirkulacijske procese.
 • Ljekovite masti, kreme, losioni. Spoljašnjom primjenom ove grupe lijekova stimulira se bolno područje, poboljšavaju se mikrocirkulacijski procesi, zaustavlja se spazam.
 • Za liječenje zgloba kuka koriste se injekcije steroida. Ove injekcije ublažavaju pogoršano stanje, uklanjaju jake bolove.
 • Koriste se vazodilatacijski lijekovi. Ovi lijekovi proširuju vaskularna tkiva, opuštaju njihova glatka mišićna vlakna, poboljšavaju cirkulaciju krvi u zglobu, ublažavaju spazam.

Koje druge metode liječenja koksartroze postoje, kako je liječiti? Koristi se kineziološka traka. Kineziološki tejping se dugo koristi u sportskoj medicini. Traka je posebna vrsta pamuka, hipoalergena i elastična flastera. Ako je zalijepljen za kožu, tada:

 • Mikrocirkulacijski procesi se intenziviraju, limfni tokovi, stvara se efekat drenaže.
 • Funkcija mišića je normalizirana.
 • Bol se smanjuje ili potpuno nestaje.
 • Zglobna površina ili ligament pažljivo se fiksiraju.

Kinesio taping ima sljedeće prednosti:

 • Efekat traje onoliko dugo koliko se primjenjuje.
 • Efikasnost se povećava fizičkom aktivnošću.
 • Ne izaziva nelagodu.
 • Sastav ne sadrži nikakve lijekove.

Za tip zgloba kuka, kako ga treba liječiti, kako ga primijeniti? Kosa će ometati lepljenje, pa se koža čisti i dezinfikuje. Uzimaju se 4 trake, dužine traka od 15 do 20 cm, nanose se na pacijenta koji je u bočnom položaju, tako da zglobna površina bude na gornjoj strani, a donji ekstremitet savijen na koleno.

Shema je jednostavna:

 • Baze trake (oko 4 cm sa obje strane) su zalijepljene, ali ne rastegnute, glavni dio je rastegnut što je više moguće.
 • Prva traka se nanosi u okomitom položaju tako da je središnja zona trake na zahvaćenom zglobu.
 • Druga traka je zalijepljena u okomitom položaju na prethodnu, istežući je što je više moguće.
 • Sljedeće 2 trake se nanose dijagonalno, rastežući se što je više moguće.
 • Nakon nanošenja, traka se utrlja kako bi se bolje fiksirala.

Kirurške metode se provode u ekstremnoj fazi patološkog procesa, kada zglob nije funkcionalan.

Zglob se, u pravilu, protetizira, izvode se sljedeće manipulacije:

 • Glava bedrene kosti se odsiječe, unutra se ubacuje igla. Na njega je pričvršćen titanijumski analog glave bedrene kosti.
 • Dijelovi zdjelice se segmentno uklanjaju, pričvršćuje se poseban polimerni krevet koji se spaja na vještačku glavu.

Ako je operacija bila uspješna, zglob je pravilno održavan, onda može služiti oko dvije decenije.

O prevenciji

Za prevenciju koksartroze zgloba kuka potrebno je pravodobno spriječiti i ukloniti korijenske uzroke patološkog procesa. Prevencija koksartroze leži u činjenici da se patologija treba dijagnosticirati na vrijeme. Da bi se spriječile promjene koksartroze, pacijent treba:

 • Plivati.
 • Provedite fizikalnu terapiju.
 • Organizujte skijaško hodanje pomoću štapova.
 • Ponekad se liječi u sanatorijama.
 • Naučite se masirati.
 • Primijenite posebne tehnike masaže.
 • Kontrolišite tjelesnu težinu.
 • Redovno uzimajte hondroprotektivna sredstva.
 • Nemoj da ti bude hladno.
 • Izbjegavajte ozljede.
 • Trebali biste jesti uravnoteženu prehranu kako bi vitamini bili prisutni u hrani u potrebnim količinama, isključujući previše masnu, slanu hranu, a sadrži i puno konzervansa. Treba jesti posnu ribu, meso, mliječne proizvode, heljdu, sočivo, prirodno povrće i voće. Potreban je protein kolagen koji se nalazi u želeu, želeu od ribe, voćnom želeu. Šećer je zamijenjen medom.

Ako je osoba fizički aktivna, tada će terapijske mjere donijeti maksimalni rezultat:

 • Zglob će normalno funkcionirati.
 • Mišićno tkivo će biti ojačano.
 • Poboljšat će se protok krvi u zglobnim strukturama i području oko njega.
 • Bol u donjem dijelu leđa će nestati.
 • Neće biti komplikacija.

Vrijedno je zapamtiti da pravovremene dijagnostičke mjere omogućuju vam da ranije započnete liječenje, napredak patologije će se zaustaviti. Neće biti komplikacija. Stoga je bolje ne odlagati liječenje, a ako se pojave simptomi, bolje je odmah konzultirati liječnika.